Suljettu ovi

"Suljettu ovi" on tosi-tv:n innoittama romaani hyvinvointivaltion kipupisteistä, ilmestyi tammikuussa 2008. 
Kustantaja: Minerva Kustannus Oy

Tosi-tv on saanut meidät koukkuun television puolella. Voiko kirja onnistua samoilla eväillä? Päähenkilö, toimittaja Mari Toikko tutustuu mieheen ja alkaa kirjoittaa kirjaa miehen, tämän mieleltään järkkyneen sisaren, vaimon ja äidin elämästä, lupaa kysymättä. Suljetun oven rakenne on mielenkiintoinen; lukija pääsee seuraamaan päähenkilön kirjoittaman kirjan syntyä luku luvulta kun hän käy läpi muistiinpanojaan ja päiväkirjaansa.

Kirjasta on tarkoitus tulla tosi-tv:n innoittama dokumenttiromaani. Mutta kuinka käy?
 
Romaanin teemoja: Kirjoittajan etiikka; kuinka paljon läheisen elämästä voi kirjoittaa. Läheisen vastuu heikommastaan. Muistojen ja muistamisen voima.

 

Arvostelut

 

Helsingin Sanomat 8.2.2008

Suvi Aholan tv-kolumnista
 
Tuoreessa esikoisromaanissaan Marja Toivio kertoo tv-toimittajasta, joka tekee keskustelushowta  Tosi kuin vesi.
”Ihmiset pitävät kanssaihmisten elämänsolmujen tirkistelemisestä voidakseen huokaista tyytyväisenä sohvan nurkassa, että itsellä menee sentään paljon paremmin kuin naapurilla” romaanin toimittaja pohtii.
”Jotkut katsojat voivat luoda itselleen kuvitteellisia yhteisöjä näiden ohjelmien avulla, kun muut yhteisöt ovat heiltä kadonneet. Mitä pahaa siinä on?”
Yksi riski ilmenee, kun hän kutsuu tv-keskusteluunsa mielenterveyskuntoutujan, joka alkaa aggressiivisena riehua nauhoituksessa. Tälle katsojien ”kuvitteelliseen yhteisöön” astuminen on selvästi liikaa.
Tv-romaanin toimittaja puolustaa intiimiä keskustelushowta sanomalla myös, että ”sen kautta ihmiset pystyvät kohtaamaan pelottavia asioita turvassa.”
 
 
 
Karjalainen, Eija Komu 6.3.2008
 
“Suljettu ovi käsittelee sekä nykymedian moraalisia ongelmia että mielenterveyskuntoutujan arkipäivää. Perustukset voivat järkkyä kenen tahansa elämässä.
            Suljettu ovi puhuu tarpeellisesti perusihmisyyden puolesta, vaikka keinot eivät ole mitenkään yllätyksellisiä. – Sen sijaan ns. syrjäytyneen todellisuus on kuvattu havainnollisesti ja puhuttelevasti. Marja Toivion romaanin suurin voima on lämpimässä myötäelämisessä.“
 
 
Keskisuomalainen, Teppo Kulmala 6.3.2008
 
“Marja Toivion esikoisromaanissa tosi-tv:n toimittaja tekee romaania, josta pitäisi tulla “kertova tietokirja kaunokirjallisin höystein”.
            Parhaimmillaan napakat lauseet löytävät depressioon liittyviä erillisyyden ja paniikin tuntemuksia.
            Sujuvahko arkikieli ei tee kirjan ehkä tarkoitushakuista mutta samalla päälle liimautuvaa sirpalemaisuutta niin kiinnostavaksi kuin alku lupasi.
 
Aamulehti, Maria Syvälä, 16.3.2008
 
Esikoiskirjalija iskee ajankohtaiseen asiaan: kirjailijat ovat saalistajia, varkaita, vakoojia, matkijoita ja hyväksikäyttäjiä.
Järvenpääläinen juristi Marja Toivio on kirjoittanut mitä ajankohtaisimman esikoisteoksen. Suljettu ovi kertoo faktan ja fiktion sekoittumisesta. Marja Toivion kirjan esittelytekstissä kysytään: “ Saako toisen yksityisyyden tuoda julkisuuteen? Onko kaukki nykyään kaupan, yksityisyyskin?”
            Toimittajan on aina pysyttävä totuudessa, mutta kirjailija seilaa laajalla merellä. Kirjailijalla on lupa vaikka valehdella, mutta onko hänellä lupa varastaa toisen elämää kirjansa materiaaliksi, kuten Toivion teoksessa?